Lifestyle Random

Bloggen tussen de bomen door

Dagelijks ploppen er nieuwe blogs uit de grond. Groen, vers, hartstikke leuk en gezellig. Maar het overzicht houden wordt er niet makkelijker op en je kunt er als blogger ook best onzeker van worden. Hoe ga je om met die enorme concurrentie in blogland? En hoe blijf je overeind?

1. Blijf jezelf, blijf authentiek en ontwikkel je eigen schrijfstijl.

Persoonlijke blogs zijn hip, maar niet voor niets. Deze blogs zijn vaak heel goed herkenbaar voor lezers, zowel qua schrijfstijl als inhoudelijk. Je laat veel van jezelf zien en dat trekt vaak lezers aan. Ook ontwikkel je je eigen schrijfstijl waardoor je snel te herkennen bent. Als je op een prettige manier schrijft komen mensen vaak terug. Het is de kunst om bij jezelf te blijven en authentiek te blijven in onderwerpen en artikelen. Niet schrijven over datgeen waar iedereen over schrijft, maar origineel blijven. Inspiratie bij anderen halen is prima, maar bedenk wel je eigen, originele onderwerpen waardoor mensen jouw artikelen graag willen lezen. Want waarom zouden ze op jouw blog komen als ze overal over het onderwerp kunnen lezen?

2. Vergelijk jezelf niet met een ander, het brengt je tot niets behalve dat het je onzeker kan maken.

Iedere blogger heeft zijn of haar grote voorbeelden. Prima, maar kijk alleen naar je voorbeeld om er zelf beter van te worden. Ga niet vergelijken want je voelt je er alleen maar kleiner door. Vergelijk jezelf zoiezo niet met een ander, want jij hebt een eigen authentieke blog, dus vergelijken is niet nodig.

3. Stel doelen voor jezelf en voor je blog. Je wilt natuurlijk groeien, maar je moet wel weten waar naartoe.

Wat wil je bereiken? Dan heb ik het niet over een jaar, maar op kortere termijn. Stel jezelf kleine en haalbare doelen per maand of uiterlijk per half jaar. Wat wil je met je blog en waar wil je dat je blog naartoe gaat? Hang eventueel een notitie met je doel op je beeldscherm om je motivatie vast te houden. Het duidelijk hebben van je doel geeft je een richting om naartoe te varen. Je kunt je artikelen erop aanpassen en jezelf regelmatig afvragen of dat wat je schrijft, je dichter bij je doel brengt.

4. Wees bewust van hetgeen dat je wilt uitstralen met je blog.

Wat is de bedoeling van jouw blog? Wil je een warme, huiselijke sfeer uitstralen? Of wat meer afstand en zakelijker overkomen? Niet alleen je manier van schrijven doet lezers denken aan jou, maar vaak ook de uitstraling van je blog. Maak eventueel een moodboard om erachter te komen welke stijl je aan wilt houden en wat je wilt uitstralen.

blog

5. Leer van jezelf en van anderen, maar blijf vooral dichtbij jezelf.

Fouten maken doet iedereen, inspiratie opdoen bij een ander ook. Zoals ik al eerder noemde is het prima om voorbeelden te hebben, maar blijf jezelf en blijf bij jezelf. Ga je niet anders voordoen dan je bent of proberen op iemand anders te lijken. Mensen moeten jou leuk en interessant vinden, niet een ander.

6. Keep calm and blog on. Ga door als het even niet meezit en blijf plezier houden in het schrijven.

Soms lijkt het alsof er zoveel blogs zijn, dat je je afvraagt of het nog wel zin heeft om te bloggen. Eh….ja! Bloggen doe je als het goed is niet om de grootste te worden (het kan je doel zijn, maar wees realistisch) of om de meeste aandacht te krijgen. Als je blogt voor jezelf en voor je eigen plezier, dan maakt het niet uit of er 100.000 blogs zijn of 8.000.000. Zolang jij er plezier in hebt en dit ook uitstraalt, maakt het helemaal niet uit dat jij dat ene kleine boompje bent in het midden van een oerwoud. En als je het even niet meer weet, ga terug in de tijd dat je graag wilde beginnen met bloggen. Waarom wilde je het zo graag?

7. Om te voorkomen dat je even geen inspiratie hebt, maak een planning en werk vooruit.

Het lijkt zo simpel, elke dag een artikel schrijven. Maar in praktijk gaat er aardig wat werk in zitten. Vooral als je even geen idee hebt waar je over moet schrijven. Om dit te voorkomen kun je een planning maken van bijvoorbeeld een maand. Je schrijft alvast de onderwerpen en eventuele titels op, zodat je niet elke dag hoeft te brainstormen waar je over gaat schrijven. Het geeft rust en doordat je misschien ook iets vooruit werkt hoef je je niet druk te maken als het een dag niet lukt. Nog een tip: neem een klein notitieboekje mee. Op de gekste momenten krijg ik vaak ideeën voor onderwerpen. Onder de douche, op de fiets of als ik ga slapen. Soms schrijf ik het niet op en vergeet ik het gewoon. Zonde!

8. Haak in op actuele onderwerpen en discussies die rondgaan.

Hang een soort journalist uit en steek je neus in een krant, op nu.nl of op teletekst. Wat speelt er in de wereld? Wat maakt mensen boos, blij of verdrietig? Bedenk je wel dat het niet de bedoeling is om in je artikel mensen te kwetsen of te beledigen. Probeer neutraal te blijven als het een heftig onderwerp is waar iedereen een mening over heeft.

 

Ben jij wel eens onzeker over het bloggen of over iets anders? En heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik ze graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment